Vitlöksbullar
Kategori: Bröd
Ingredienser till ca 20 bullar:
25 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk strösocker
ca 13 dl vetemjöl
fyllning: 100 g smör, 2-4 vitlöksklyftor, persilja
pensla med ägg och strö på flingsalt
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt.
2. Häll vätskan i en bunke. Blanda ut jästen i vätskan.
3. Blanda i socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och fyll på med vetemjöl om det behövs.
4. Låt jäsa i ca 20 minuter.
5. Kavla ut degen till en ca 40*40 cm kvadrat.
6. Pressa vitlöken, hacka persiljan och blanda med smöret.
7. Bred ut smöret på degen.
8. Vik kvadraten på mitten.
9. Skär i 2 cm remsor.
10. Ta varje remsa och snurra. Håll i ändarna och snurra åt motsatt håll.
11. Ta sedan snurran och "knyt ihop".
12. Lägg alla bullar på bakplåtspapper.
13. Låt jäsa ca 20 minuter till.
14. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite flingsalt.
15. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader.