hungrigast.blogg.se

Här finns alla möjliga goda recept.

Rödvinssås

Kategori: Sås och röra

 
Ingredienser till ca 6 dl sås:
1 hackad liten rödlök
25 g smör
1 msk tomatpuré
2 msk brun farinsocker
1 msk balsamvinäger
4 dl rödvin
4 dl vatten
3 msk kalv eller kycklingfond
2 tsk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse
(en pressad vitlöksklyfta, salt, svartpeppar)
 
Gör så här:
1. Fräs den hackade löken i smöret. Även vitlöken om du vill ha vitlök i.
2. Häll i vinet och koka upp. Låt småkoka så det reduceras något, ca 20 min.
3. Häll i övriga ingredienser, koka upp och smaka sedan av. Tillsätt eventuellt salt och peppar.
 
Supergod till något stekt eller grillat kött, potatisgratäng och stekta eller grillade grönsaker (blomkål, broccoli, morot, lök, paprika).
 
 

Vintergryta med grönpeppar

Kategori: Gryta, Kyckling och annan fågel

 
Ingredienser till 4-6 portioner:
250 g broccoli
1 rödlök
600 g strimlad kycklingfilé 
1 msk olja
2 msk tomatpuré
salt
3 dl vatten
1 msk torkad, krossad grönpeppar
1 msk majsstärkelse
1  1/2 dl vispgrädde
1  1/2 msk kinesisk soja
1 kruka persilja
 
Gör så här:
1. Stek kycklingstrimlor och klyftad lök i oljan.
2. Förväll broccolin i bitar (ett par minuter).
3. Strö majsstärkelse över kyckling och lök. Blanda runt.
4. Häll på vatten och övriga ingredienser.
5. Låt småputtra en kort stund.
6. Servera med ris.
 
Receptet kommer från ICA kvantum. Jag har dock bytt ut högreven mot kyckling.
 
 
 

Fibrexbullar

Kategori: Bröd

 
Ingredienser till 15-18 bullar:
5  1/2 dl vatten
25 g jäst
2 dl fibrex
1 krm salt
1 msk honung
5 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
(1-2 krm finkrossade brödkryddor)
 
Gör så här:
1. Värm vattnet till fingervarmt.
2. Rör ut jäst, salt och honung i vattnet.
3. Häll i fibrex så den får svälla och därefter mjöl, solroskärnor och kryddor (om du gillar brödkryddor).
4. Knåda degen ordentligt och låt jäsa 30 minuter.
5. Arbeta degen och gör därefter 15-18 bullar som du lägger på plåtar (på bakplåtspapper).
6. Låt jäsa 45 minuter.
7. Grädda i 12-14 minuter i 225 graders ugn.