hungrigast.blogg.se

Här finns alla möjliga goda recept.

Vitlökssnurra

Kategori: Bröd, Tilltugg/snacks och annat smått och gott

 
Ingredienser till 2 bröd:
25 g jäst
2 msk olivolja
4,5 dl vatten
1 msk strösocker
10-12 dl vetemjöl
 
 
Fyllning: 1/2 dl olivolja, flingsalt, persilja, 4 vitlöksklyftor, 1/2 dl solrosfrön
Topping: ostskivor
 
Gör så här:
1. Blanda ut jäst och socker i ljummet vatten.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl.
3. Låt jäsa 45 minuter.
4. Dela degen i två bitar.
5. Kavla ut en bit i taget på mjölat underlag (ca 1 cm hög).
6. Häll på hälften av oljan och pressa på två vitlöksklyftor. Fördela jämnt över "plattan". Klipp över persilja och strö på salt. Rulla ihop på längden. Gör likadant med den andra.
7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla på ostskivor.
9. Grädda i 15 minuter i 250 graders ugn.
 
 
 
Sååå gott!
 

Grönkålschips

Kategori: Blandat, Tilltugg/snacks och annat smått och gott

 
Ingredienser:
grönkål
oliv- eller rapsolja
flingsalt
vitlökspulver
 
Gör så här:
1. Skölj grönkålen och riv den i mindre bitar. Skär bort stabben.
2. Lägg bitarna i en ugnsform och häll över olja och strö på kryddor. Blanda runt.
3. Torka i 125 graders ugnsvärme i ca 30 minuter.
 
 
 

Vitlök och gräslökssill

Kategori: Fisk och skaldjur

 
Passar lika bra till jul som till midsommar!
 
 
 
Denna sill har först legat i saltlag i ett dygn (se recept här i bloggen under kategorin "Fisk och skaldjur"). Därefter får den rinna av. Jag delar varje filé i två bitar (man kan naturligtvis dela i mindre bitar också).
 
Röra till 500 g sill/strömmingfiléer:
1 dl majonnäs (hemmagjord eller köpt)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl finklippt gräslök
1 msk finklippt dill
1/4 dl strösocker
 
Gör så här:
Blanda ingredienserna och varva sill/strömming med röran i en vacker burk.