hungrigast.blogg.se

Här finns alla möjliga goda recept.

Linsbullar (glutenfria)

Kategori: Bröd, Glutenfritt

 
Är ni som jag?...vill helst ha bullar eller bröd till frukost, för det är så gott med en skiva ost på...men samtidigt hade det varit bra med ett hälsosammare alternativ...här är alternativet...
 
Ingredienser till 18-20 bullar:
3 dl kokta svarta linser
4 dl fingervarmt vatten
4 dl bovetemjöl
3 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
1 dl fibrex
1 tsk salt
2 krm brödkryddor
2 msk rapsolja
2 msk honung
2 ägg
50 g jäst
 
Gör så här:
1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Sila bort överbliven vätska.
2. Häll linser och vatten i mixern och låt det bli slätt, utan bitar.
3. Häll det i en bakskål och lös upp jästen i vätskan.
4. Häll i allt utom ägget och rör om.
5. Tillsätt ägget och knåda degen jämn och slät. Det är lite lösare än deg med vetemjöl.
6. Gör bullarna och låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
7. Grädda i ca 12 minuter i 175 graders ugnsvärme.
 
 
 

Snurrbaguette med fyllning (fikon och blåmögelost)

Kategori: Bröd

 
Ingredienser till 3 stora baguetter:
25 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
10 dl manitoba cream (vetemjöl)
5 dl rågsikt
2 tsk salt
 
Fyllning: 2 msk fikonmarmelad, 2 msk blåmögelost/baguette
Pinjenötter att strö på överst och lite olivolja
 
Gör så här:
1. Häll vatten i en bakskål.
2. Blanda ut jästen i vattnet.
3. Häll i övriga ingredienser och blanda och knåda ordentligt.
4. Låt jäsa under bakduk i en timme.
5. Ta upp degen och dela i tre bitar.
6. Forma varje del till en baguette och lägg på bakplåtspapper.
7. Gör en skåra, med vass kniv, längs baguetten och fördela marmeladen där. Tryck sedan ihop degen över skåran. Vänd bagutten upp och ned.
8. Skär en skåra även på denna sida (försök att få den vid sidan om marmeladen) och klicka ner osten här. Tryck ihop degen över osten.
9. Vrid om baguetten så den ser snurrad ut.
10. Pensla med rikligt med vatten och strö på pinjenötter. Tryck försiktigt på pinjenötterna så de fäster.
11. Låt jäsa under bakduk 45 minuter.
12. Häll lite olivolja på toppen och grädda i 225 grader i 15-20 minuter.
 
Skär upp i fina skivor och servera till en god sallad. Du kan ha olivolja med flingsalt i en liten skål...gott att doppa i, eller varför inte ha lite hederligt vispat smör till.

Potatis med mandel, sparris och annat gott

Kategori: Potatisrätt

 
Ingredienser till 4 portioner:
ca 800 g färskpotatis
1 rödlök
1 knippe sparris
2 msk mandelsmör
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
färsk basilika
50 g mandel
flingsalt
grovmalen svartpeppar
 
Gör så här:
1. Koka potatis och sparris (behåll lite tuggmotstånd i sparrisen).
2. Dela potatis och sparris och lägg i en ugnsform.
3. Skär läken i skivor och lägg i ugnsformen.
4. Klicka över mandelsmör.
5. Häll över olja och honung.
6. Salta och peppra.
7. Klipp basilikan fint och strö över. Blanda försiktigt runt.
8. Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.
9. Grovhacka mandeln och rosta den ihop med flingsalt i en stekpanna. Strö över vid servering.
 
Jag åt rätten med bara salladsblad. Övriga i familjen hade kalkonpastrami också.
 
Inspiration till rätten har jag fått från "aliciaskokbok.se ".