hungrigast.blogg.se

Här finns alla möjliga goda recept.

Blomkålsris med grekiska smaker

Kategori: Sallad och grönsaker, Vegetariskt (lakto-ovo)

 
Ingredienser till 4 portioner:
1 normalstort blomkålshuvud
3 dl grekisk yoghurt, 10 % fett
1 msk olivolja
5 soltorkad tomat i olja, delad i småbitar
1/2 kruka färsk basilika
rikligt med finklippt gräslök
salt 
grovmalen svartpeppar
 
Gör så här:
1. Riv blomkålen grovt på rivjärn.
2. Koka upp 1 liter saltat vatten och lägg ner blomkålsrivet i 2 minuter.
3. Sila blomkålen så vattnet försvinner.
4. Blanda övriga ingredienser och blanda till sist i blomkålen.
 
Gott som tillbehör till tex lax, grillat kött, kalkonpastrami etc. Går också bra att servera med bara en grönsallad och en bit bröd.
 
 

CHIPS (potatis och rödbets)

Kategori: Tilltugg/snacks och annat smått och gott

Eftersom jag är chipstokig är det ju självklart att jag måste ha chipsrecept i bloggen.
 
Ingredienser:
2 potatisar
2 rödbetor
rapsolja
flingsalt
 
Dippsåsen är "krämig sweetchilisås", recept finns här i bloggen.
 
Gör så här:
1. Tvätta potatis och rödbetor.
2. Gör tunna skivor med en potatisskalare.
3. Lägg bakplåtspapper på ett par plåtar och häll på lite olja. Pensla ut oljan över hela pappret.
4. Lägg på skivorna en i taget så de inte hamnar dubbelt.
5. Tillaga i ugnen i 150 grader ca 20 minuter.
6. Lägg skivorna på hushållspapper så överflödigt fett rinner av.
7. Salta.

Bearnaise och kasslergratäng med Bucatini

Kategori: Kyckling och annan fågel, Pasta

 
Ingredienser till ca 6 portioner:
600 g kalkonkassler (går naturligtvis bra med vanlig kassler också)
500 g broccoli
1/2 purjolök
2 dl färdig bearnaissås (eller så gör du egen)
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk maizenamjöl
1 msk rapsolja
dragon, färsk eller torkad (rikligt)
lite salt
grovmalen svartpeppar
riven lagrad ost
 
Servera med Bucatini (tjock, ihålig spagetti) eller annan pasta
 
Gör så här:
1. Dela och förväll broccolin.
2. Skär kasslern i strimlor och stek den i oljan.
3. Tvätta och skär purjolöken.
4. Stek den en kort stund med kasslern.
5. Häll broccolin i en ugnsform och häll kassler och purjolök över.
6. Vispa ihop bearnaisesås, grädde, maizena och kryddor och slå det över i formen.
7. Strö över ost.
8. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter i 200 grader.